Veilig herstellen van schouderklachten
Zo snel mogelijk verlost zijn van schouderklachten
Je merkt het vrijwel altijd: je hoeft je arm maar op te tillen of je jas aan te trekken. Zelfs als je in bed ligt voel je het nog. En dan nog niet te spreken over allerlei standaarddingen die plotseling teveel zijn. Je wordt er moe en gefrustreerd van en realiseert je dat je eigenlijk veel minder doet dan je zou willen doen, simelweg omdat het pijn doet. Waar het vandaan komt weet je niet, maar je wil wel dat het stopt. En wel nu.
Veelvoorkomende klacht
Maar liefst 20% van de mensen is ooit in aanraking geweest met schouderklachten: soms uit het niets, maar meestal is het een klacht die al langere tijd sluimert.
Bijna al onze patiënten vinden het een verschrikkelijke pijn: het vreet aan je en het voelt alsof je lichaam enorm beschadigd is. Gelukkig komt dit heel zelden voor, wellicht dat je daar een beetje hoop uit kunt putten.
Wat is de oorzaak van de pijn in je schouder? Waarschijnlijk ontstaat deze door de inklemming van je spieren en pezen. Oftewel, je spieren werken niet naar behoren omdat je schoudergewricht uit evenwicht is. Dit zorgt voor beknelde spieren en dus minder bewegingsvrijheid. Als je iets probeert te doen wat je spieren niet aankunnen, geeft dit hevige pijn.
Spierversterking realiseren
Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor het herstel en er niet direct 100% induikt. Geen zorgen: het hoofddoel is dat we de spieren in je schouders sterk en krachtig maken. Eigenlijk verrichten je schouderspieren wonderwerk: je arm kan in vrijwel elke richting draaien. Dit komt door een samenwerking tussen pezen, gewrichten maar hoofdzakelijk spieren die de beweging controleren waardoor ze het gewricht kunnen dragen.
Bij schouderklachten is het zo dat bovenstaande spieren veel kracht hebben verloren. Daarom zal er hard gewerkt worden om de spieren weer op peil te kunnen krijgen.
Rust en controle
Om te beginnen moet je oefeningen doen die gericht zijn op de versoepeling van je spieren. Als je direct de kracht van je spieren gaat aanspreken, dan is dat te vroeg vanwege de knopen en de verklevingen: je kunt de klachten verergeren. Daarom werk je langzaam maar gestaag aan oefeningen die gericht zijn op bewegingsvrijheid en rust in jouw schouder. Je zult versteld staan van de snelle resultaten: sommige lichamen hebben maar een klein beetje hulp nodig om er weer bovenop te komen.
Herstelschema
Gelukkig is de pijn na de eerste fase al flink verminderd. In de tweede fase starten we daarom met krachttraining, die ervoor bedoeld is om jouw spieren weer de controle en de kracht te geven die ze nodig hebben om de complexe schouderbewegingen te kunnen faciliteren.
Het oefenschema is helemaal gepersonaliseerd en wordt in overleg met jou gemaakt. Elke oefening op het schema is gericht op het herstel van je schouderklachten. Het gaat hier om veel herhaling en een opbouw in kracht. Je zult snel vooruitgang zien!